Auto Bild тестове на летни гуми 2018 в размер 195/65R15V

Напишете в търсачката „летни гуми“ и 195/65R15. И ще бъдете изненадани от огромния брой резултати. И в това няма нищо чудно, все пак тези гуми с широчина 19,5 см, вътрешен диаметър 15 цола и височина на страничния борд 12,7 см (65 процента от широчината) в продължение на повече от 10 години бяха абсолютният бестселър на пазара. Дори и днес това е базовият размер на гумите на множество компактни автомобили като VW Golf, Audi A3, Opel Astra и Seat Leon. Но точно тези масови гуми, предлагани по целия свят от всички производители, вече не носят големи печалби. А това може да се окаже фатално в бъдеще за тези продавани в милионни тиражи бестселъри. „Вече не инвестираме пари в модернизацията на тези евтини и масови размери“, казват водещите по отношение на технологиите премиум производители. А това означава, че има опасност тези размери да се произвеждат от евтина единна каучукова смес – което може да доведе до влошаване на динамичните качества и естествено на сигурността на пътя. Но ние няма да го позволим, затова в нашия ултимативен тест на сигурността отделяме зърното от плявата. Сигурността има най-висок приоритет. Едва на второ място сравняваме икономичността.

При нас всеки има шанс – от евтините модели до премиум продуктите. За тази цел ние купуваме „под прикритие“ гумите от търговците, както и от все по-популярните интернет магазини. И след това отиваме директно на пистата, където 50-те модела трябва да покажат своите резерви от сигурност на мокра и суха настилка. Внимателно измерваме спирачния път от скорост 100 км/ч на суха и от скорост 80 км/ч на мокра настилка. Невероятно е какви огромни разлики се разкриват още в първия ни тест на сигурността: разликата в спирачния път на суха настилка на най-добрите и най-лошите достига 8 метра. А на мокра настилка разликата в сигурността на пътя достига близо 18 метра! Автомобил, оборудван с Fortuna G745, ще се движи с близо 50 км/ч, когато същият автомобил с Bridgestone, Falken, Dunlop и тн. вече отдавна ще е спрял безопасно.

 Гумите за дъжд на Uniroyal заслужават името си най-вече при много вода по пътното платно. Моделите на Avon, Goodyear и Falken също могат да се справят с огромни количества вода. За разлика от гумите на Giti и Infinity, които при аквапланинг губят контакта си с пътя още при ниска скорост.

В нашия раздел за разходите най-важният критерий е пробегът. Fulda Eco Control HP успява да се класира пред Michelin Energy Saver Plus. На финала и двата модела получават оценката екошампион. Giti Synergy E1 впечатлява с ниското си съпротивление при търкаляне.

Галерия снимки

Предлагаме голямо разнообразие от автомобилни гуми