Всесезонни гуми - предимства и недостатъци

Всесезонните гуми стават все по-популярни сред българските автомобилисти. Това се дължи не само на факта, че сезонната смяна на гуми вече не е необходима, но също така е свързано с икономиите на разходи, които идват с нея. Критиците на всесезонните гуми се оплакват от лошото качество на гумите, а производителите и индустрията следват тенденцията с неохота. Ние се заехме интензивно с темата и обобщихме всички предимства и недостатъци на всесезонните гуми в този блог. 

По какво се различават всесезонните гуми от зимните или летните?

 Има големи разлики между всесезонните гуми и зимните или летните гуми. Каучуковата смес е различна и структурата на профила също значително се различава. Летните гуми са специално направени, за да се справят с летните метеорологични условия, а зимните гуми са идеално съобразени с хлъзгавите, мокри или заледени пътни условия през студения сезон. Следователно всесезонните гуми са смесица от летни и зимни гуми. По този начин в материала и профила на гумите се комбинират съответните характеристики на лятото и зимата, но това е свързано с някои компромиси. И наистина, всесезонните гуми стават все по-качествени, което ги прави истинска алтернатива. В пряко сравнение със зимните или летни гуми обаче, те все още не могат да се справят напълно. 

За кого са полезни всесезонните гуми?

 По принцип, колкото повече километра изминавате с автомобила си, толкова по-малко изгодно става да използвате всесезонни гуми.

Например, ако карате средно 12 000 километра годишно, гумата губи много профил през лятото и следователно е по-малко подходяща за следващата зима. Особено в региони с екстремни зимни условия и в планините, всесезонните гуми обикновено не са най-добрият избор. Те са идеални за шофьори, които не карат дълги разстояния. В такъв случай всесезонните гуми се превръщат в алтернатива за спестяване на разходи и време.

Собствениците на втори автомобил в семейството или на по-малки превозни средства, движещи се предимно в градски условия, също могат да заложат на всесезонните гуми. 

⚠ Експертите на МОТОЕКСПЕРТ препоръчват използването на всесезонни гуми в климатичните зони с умерен климат. Планинските райони и районите с по-тежка зима са по-малко подходящи за всесезонни гуми. И не на последно място, изборът трябва да служи и за общата безопасност на всички участници в движението.

Всесезонните гумите стават все по-добри и по-добри. Но разбира се и качеството си има цена. Цената на един висококачествен комплект всесезонни гуми бързо може да достигне 1 000 лв. в зависимост от размера. 

Плюсове и минуси на всесезонните гуми:

Силни страни:

 • Спирачният път почти достига характеристиките на сезонните гуми;
 • Гумите остават монтирани през цялата година;
 • Разходите в сервиза за смяна на гуми са елиминирани;
 • Не се налага търсене на възможности за съхранение (хотел на гуми), следователно без разходи;
 • Не се налага закупуване на два комплекта зимни и летни гуми и джанти;
 • Спестява време и пари.

Слаби страни:

 • По-дълъг спирачен път от сезонните гуми;
 • По-високо ниво на шум и износване (в сравнение с летни и зимни гуми)
 • По-лошо управление при екстремни метеорологични условия (сняг и лед, екстремни студове и жега);
 • Компромис с безопасността и комфорта;
 • По-висока абразия/износване, особено през лятото, поради целогодишната употреба;
 • Препоръчително е да се купуват нови всяка година от съображения за безопасност.

Заключение

➤ Всесезонните гуми биха били подходящи за всеки, който може спокойно да остави колата си вкъщи, когато има сняг или лед, и да премине на градски транспорт, за да стигне до работа. Ако живеете в район, където има малко снеговалежи и карате предимно малката си кола из града, всесезонните гуми могат да бъдат добър избор.

Всеки, който шофира над 12 000 км. на година или по маршрути, които често са заснежени или хлъзгави, ще бъде най-безопасно и сигурно на пътя със специални гуми - т.е. зимни и летни гуми.

 

Предлагаме голямо разнообразие от автомобилни гуми