Ремонт скоростна кутия

Верига Aвтосервизи MOTOEXPERTпредлага услуги за демонтаж, диагностика, обслужване и ремонт на скоростни кутии във всички свои обекти. Те се намират в 13 града в страната, а именно -


Какво е важно да знаете за скоростната кутия, нейното обслужване и ремонт?

Предавателна кутия, или по-познатото ни наименованието скоростна кутия, е част от силовото предаване на автомобила. Тя служи за промяна на въртящия момент и оборотите, които се предават от двигателя към двигателните колела на автомобила, както и за променяне на посоката на движение (напред и назад). Според начина на превключване на предавките, предавателните кутии биват механични (с ръчно превключване на предавките) и автоматични (с автоматично превключване на предавките), а от своя страна автоматичните скоростни кутии се разделят на два подвида – степенни (с определен брой предавки с константно предавателно число) и безстепенни скоростни кутии. До средата на 80-те години повечето механични предавателни кутии са четиристепенни, а впоследствие пет- и шестстепенни.

Кои са основните характеристики на скоростната кутия?


По своята същност предавателната кутия представлява редуктор, който има няколко степени на работа (предавки или скорости). Чрез определена технологична подредба, във всяка кутия се монтират определен брой двойки зъбни колела. Броят на двойките съответства на броя на предавките на кутията.
Скоростната кутия е съставена основно от алуминиев корпус, валове, зъбни колела и синхронизатор.
  • Корпус - неговото спукване е един от най-често срещаните проблеми при скоростните кутии.
  • Валове - при автомобилите с преден, надлъжно разположен двигател и задно задвижване механичните предавателни кутии са тривалови. Те имат един входящ, един междинен и един изходящ вал.При автомобилите с преден, напречно разположен двигател, механичните предавателни кутии в повечето случаи са двувалови, като липсва междинен вал при предавките за преден ход. Автоматичните скоростни кутии също са двувалови - те имат входящ и изходящ вал.
  • Зъбни колела - Броят на двойките зъбни колела съответства на броя на предавките на кутията. Зъбната двойка за всяка една от предавките е постоянно зацепена (с изключение на предавката за задна скорост), като едното от колелата се върти свободно върху вала, на който е монтирано.
  • Синхронизатор - използва се в предавателната кутия и служи за безударно (плавно) включване на предавките. Състои се от външен, вътрешен и междинен пръстен, пружини и фиксиращи щифтове.

Какви са процедурите за диагностика, обслужване и ремонт


Ремонтът на скоростната кутия е много прецизна и отговорна работа и трябва да се извършва от квалифицирани специалисти. За постигане на оптимални резултати се извършва първоначален демонтаж на скоростната кутия, последван от диагностика и оценка на състоянието й.
За нормалното функциониране на скоростната кутия се изисква тя да бъде обслужвана, при което се извършва смяна на маслото й. В случай, че тя не функционира правилно, се налага тя да бъде отремонтирана и да бъдат подменени дефектиралите части на кутията.
В случаите, когато се налага ремонт на скоростната кутия, трябва да сте подготвени за по-дълъг престой в сервиза. На първо време се демонтират електрическите връзки, болтовете на кардана и изходящия вал. Преминава се към събиране на изтичащото масло от кутията. Налага се разкачване на жилото на километража и тънките връзки със скоростния лост. Всичко това, трябва да стане много прецизно, за да не се допуснат никакви греши. Сглобяването на скоростната кутия също изисква прецизност за всеки един от горе изброените елементи.

Колко често е нужно да се прави обслужване на вашата скоростна кутия?


Обслужването на скоростна кутия и подмяната на маслото й се прави в зависимост от препоръките на производителя. В упътването към вашето превозно средство, трябва да бъде описан срокът, който се отнася до подмяна на т.нар. трансмисионно масло. При ръчните скоростни кутии обикновено става дума за поставяне на ново масло, след като са изминати 60 000 км., но това е различно при различните марки автомобили. За някои марки и модели автомобили смяната на въпросното масло може да се извърши и на 80 000 км., но не и повече. Ако не разполагате с тази информация, както и кога последно е обслужвана вашата скоростна кутия, е препоръчително да се консултирате със сервизни специалисти. Главната цел е да се гарантира по-висока функционалност на трансмисията, като се използва препоръчаното от производителя масло.
Препоръката на специалистите е да правите смяна на масло на автоматична скоростна кутия, след като сте направили първоначален пробег на 100 000 километра. На по-късен етап, е нужна смяна на маслото след извървени 30 000 километра.
 

Защо да изберете автосервизи Motoexpert


Във вeрига Автосервизи Motoexpert ние сме оборудвани с модерна техника от последно поколение, а за вашия автомобил се грижат висококвалифицирани специалисти.
В Автосервизи Motoexpert България може да разчитате на:
 
✓ Професионализъм    ✓ Качество     ✓ Коректност   ✓ Опит 

Къде се намират нашите сервизи?

 
Нашата верига от автосервизи предлага услуги по обслужване и ремонт на скоростни кутии във всички свои обекти. Посетете някой от нашите филиали и получете най-доброто решение за вашия автомобил сега! https://motoexpert.bg/bg/services

Изберете наш обект

Враца (1)
Плевен (1)
София (6)
Благоевград (1)
Пловдив (1)
Ст. Загора (2)
Хасково (3)
Кърджали (1)
Сливен (1)
Бургас (2)
Варна (2)
Силистра (1)
Русе (1)

Предлагаме голямо разнообразие от автомобилни гуми