Смяна на накладки

Функциониращите спирачки са жизненоважни

Редовната смяна на спирачните накладки и / или спирачните дискове е един от най-важните ремонти по поддръжката на вашия автомобил. Функциониращата спирачна система е от значение не само за вашата собствена безопасност в движението по пътищата, но и за безопасността на други участници в него. За да можете да спрете колата си по всяко време, а особено при аварийна ситуация, трябва редовно да проверявате спирачните накладки и спирачните дискове и да ги подменяте, ако показват признаци на износване.

Как работи спирачната система?

В автомобилите се използва така наречената „фрикционна спирачна система“. При нея, чрез триене, се преобразува кинетична енергия в топлина. Спирачната течност прехвърля налягането, което се упражнява върху спирачния педал към спирачката на колелото. Спирачните накладки притискат спирачния диск или барабана, създавайки триене - колата се забавя. При електрическите, хибридните и Plugin автомобилите, допълнително се използва „рекуперативна спирачна система“, която зарежда батериите. Това преобразува кинетичната енергия в електрическа и използва електродвигателя като генератор.

Колко често трябва да сменяте спирачните накладки и дисковете?

Съвременните спирачни системи издържат приблизително между 40 000 и 120 000 километра. Колко бързо се износват зависи от стила на шофиране, превозното средство и региона на каране. В допълнение към механичното износване, корозията от влиянието на околната среда (влага и пътна сол), също може да се превърне в проблем и да доведе до непоправими щети.

При по-старите автомобили спирачните накладки обикновено се износват по-бързо и трябва да се сменят много по-рано и независимо от дисковете. В съвременните автомобили накладките и дисковете обикновено се сменят едновременно. В днешно време много превозни средства имат индикатор за износване на спирачната накладка.

Ако това работи механично, има метален щифт, който надрасква спирачния диск. В случай на наличие на електронен индикатор за износване, на таблото се появява светлинна индикация, когато покритието е износено.

Ако дисковете са толкова износени, че трябва да се сменят, винаги се сменят и спирачните накладки. Дори и още да не са износени. Смяната на спирачните накладки е важна: В противен случай спирачната ефективност може да бъде влошена или може да има шумове от триене и съответно по-бързо износване. Освен това спирачките се сменят аксиално, т.е. на цялата ос едновременно. По този начин автомобилните експерти гарантират, че спирачното усилие е равномерно разпределено между двете колела на оста и че сте в безопасност на пътя.

Добре е да знаете: Ако чуете скърцащ шум при спиране, моля, отидете до най-близкия сервиз и проверете спирачките си там. Такива смущаващи шумове не е задължително да показват износена повърхност. Понякога обаче това може да е индикация за неправилно сглобяване или материален дефект.

Веригата автосервизи MOTOEXPERTразполага с покритие в 13 града в страната. Оборудването е от най-висок клас. Нашите специалисти могат да се погрижат подобаващо за вашия автомобил. Ние разполагаме и с 8 пункта за технически прегледи. При ГТП, една от основните системи, които се проверяват, е спирачната. Препоръчително е при всяка смяна на гумите, да възложите на експертите да проверят също спирачната система.

Важно: Колкото повече спирачките се износват, толкова по-ниско е нивото на спирачната течност. Следователно, трябва също редовно да проверявате нивото на спирачната течност.

Съвет: Натиснете спирачките и изтрийте ръждата. Всеки, който е склонен да бъде особено внимателен при шофиране и винаги спира много внимателно, от време на време трябва да настъпи малко по-силно педала на спирачката. Разбира се, само ако пътната обстановка го позволява. По този начин спирачните дискове се зачистват.

Колко време отнема смяната на спирачните дискове и накладките?

Смяната на спирачните накладки отнема известно време. На професионалистите в автосервизите за това са им необходими от 1 до 3 часа работно време.

Колко струва смяната на спирачните накладки и дискове?

Разходите варират в зависимост от модела на автомобила. По принцип може да се каже: Колкото е по-мощна колата, толкова по-скъпо. Тъй като при превозни средства с голяма мощност се използва по-мощна спирачна система, цента на смяната е по-висока. Например при Škoda Fabia спирачните накладки и дисковете отпред струват около 390 лева, а при Audi A8 те струват над 2500 лева.

Използваме само спирачни накладки и спирачни дискове от водещи марки като ATE, FERODO, BOSCHи други. Тези производители произвеждат своите продукти с материали според спецификациите на автомобилните производители, редовно провеждат тестове в съответствие техните строги норми и надвишават изискванията на ЕС за сменяеми спирачни накладки (стандарт ECE-R90).

Изберете наш обект

Враца (1)
Плевен (1)
София (6)
Благоевград (1)
Пловдив (1)
Ст. Загора (2)
Хасково (3)
Кърджали (1)
Сливен (1)
Бургас (2)
Варна (2)
Силистра (1)
Русе (1)

Предлагаме голямо разнообразие от автомобилни гуми