Бензин или Дизел - отговорът на експертите

Бензиновите и дизеловите двигатели се различават, наред с други неща и по вида на запалването. Бензиновите двигатели се запалват от свещи, докато дизеловите двигатели се самозапалват.

Дизел или бензин - и двата вида превозни средства имат своите предимства, но и недостатъци. Ако сте на път да вземете решение за покупка, трябва да си зададете няколко ключови въпроса: За какво ви е необходим вашият автомобил? 

Ето анализът и мнението на експертите от Motoexpert.

Дизелов или бензинов двигател: Бензиновият двигател ви предлага следните предимства:

Ако живеете в голям град и сте особено зависими от автомобила си за кратки пътувания, ние Ви препоръчваме бензинов двигател. Можете да прочетете повече за предимствата и недостатъците на този тип превозно средство в следващите точки.

Предимства: 

 • Бензиновият двигател е особено полезен при кратки пътувания, тъй като бензиновите двигатели достигат работната си температура по-бързо.

 • Освен това в момента няма забрани в Европа за шофиране в екологични зони за бензинови автомобили. В резултат на това загубата на стойност за по-старите евростандарти също е ограничена.

 • В повечето случаи покупната цена на автомобилите, оборудвани с бензинов двигател е по-ниска. Дизеловият двигател трябва да издържа на условия на много по-високо налягане в цилиндрите, отколкото бензиновият двигател. Сложните дизелови двигатели са двойно по-скъпи за производство, което трябва да се предаде на крайния клиент. Стандартът Евро 6 добавя нови разходи. Необходими са допълнителни системи за допълнително намаляване на емисиите на азотен оксид. Тези системи оказват влияние върху икономията на гориво.

 • Комфортът при шофиране също е по-висок при бензиновите коли. Двигателите обикновено работят по-тихо и почти не се чуват от купето на новите автомобили.

 • Възможно е спортно шофиране, благодарение на по-широкия полезен диапазон на скоростта.

Недостатъци: 

 • Поради по-голямото количество конденз, който се получава, изпускателните системи на бензиновите двигатели понякога ръждясват по-бързо от тези на дизеловите автомобили.

 • Бензиновите двигатели често използват енергията в горивото по-малко ефективно. В резултат на това разходът на гориво на бензиновите автомобили обикновено е по-висок от този на дизеловите модели.

Дизелова кола: плюсовете и минусите

Въпреки скандала с дизеловите емисии през 2018 г., България, обратно на тенденциите в Европа, отчита рекорд при дизеловите леки коли през 2021 г. - 1.36 млн. (от общо 2.83 млн.), докато тези на бензин продължават да намаляват до 1.06 млн.

Предимства: 

 • Консумация: Дизелово предимство

Преди не много повече от пет години предимството на разхода на гориво на дизеловия двигател беше около 30 процента, в момента е намаляло на 20 до 25 процента.

 • Поради по-ниската консумация и по-дългия експлоатационен живот на дизеловите двигатели, такива превозни средства са много подходящи за дълги разстояния. Можете да изминете дълги разстояния дори с малък резервоар. Ако карате повече от 20 000 километра годишно, Вашата мобилност е по-евтина ползвайки дизелов автомобил.

 • Един аргумент в полза на дизеловия двигател е високият въртящ момент, особено в по-ниския диапазон на оборотите. Вече не е необходимо да превключвате на по-ниска предавка, когато колата се движи в диапазона на по-ниска скорост.

Недостатъци: 

 • Новите дизелови автомобили често струват повече от тези с бензинов двигател. Въпреки това можете да се възползвате от намаления на цените за употребявани превозни средства поради предстоящите забрани за шофиране.

 • В много страни в Европа има забрани за ползване на по-стари дизелови автомобили в централните райони на големите градове. Това ще бъде факт и в София.

 

Извод 

Знаете ли, че популярността на дизеловия двигател е европейски феномен? В САЩ по-малко от три процента карат с дизел.

Мнението на специалистите от Motoexpert е, че при малките автомобили дизеловият двигател вече се оттегля. Особено за къси разстояния в града, дизелът не може да използва пълноценно своите предимства. Дизелът обаче ще продължи да си върши работата в средния и луксозен клас автомобили. Като цяло няма ясен победител. Малките автомобили, които се използват предимно за къси разстояния, обикновено са по-евтини с бензинов двигател. Автомобилите от среден и луксозен клас, с които минавате по-голям пробег (поне 20 000 километра годишно), все още си заслужават като дизелови превозни средства.

Дизел или бензин: Какви възможности има за потребителите? Парите играят решаваща роля, но не по-малко важни са отрицателните ефекти на конвенционалните видове задвижване върху околната среда. Наистина ли електрическите превозни средства, от една страна, и автомобилите, задвижвани с природен газ или пропан-бутан, от друга, са дългосрочна и устойчива алтернатива на бензина и дизела?

Краят на двигателите с вътрешно горене

Европарламентът реши, че от 2035 г. вече няма да се продават нови коли с конвенционални двигатели с вътрешно горене. Забраната ще засегне и хибридните автомобили, а също така тези на метан и на пропан-бутан.

Заповядайте при MOTOEXPERT

Независимо дали Вашият автомобил е бензинов или дизел, веригата Motoexpert разполага с необходимият опит и експертиза, да го сервизира  във всяко отношение. Заповядайте, ние ще се погрижим с удоволствие, и ще допринесем за Вашата сигурна и надеждна мобилност. Разгледайте услугите, които предлагаме тук: https://motoexpert.bg/bg/pages/remonti-21

Предлагаме голямо разнообразие от автомобилни гуми