Смяна на гумите. Кога?

Смяна на Гумите - кога се слагат зимни и кога
летни гуми?
Летни и зимни гуми: кога е времето за смяна?

С всеки нов зимен и летен сезон започва годишната смяна на летни и зимни гуми. Но кога е най-подходящото време за смяна на колелата? Какви са разликите между лятна и зимна гума?
Всяка година много собственици на автомобили си задават въпроса кога да сменят летните и зимните гуми. 

Но по какво се различава лятната гума от зимната и какви са предимствата от своевременната смяна на гумите? Има ли повече смисъл от всесезонните гуми?
 
Кога е време за смяна на летните и зимни гуми?
Основното правило е, че летните гуми трябва да се монтират на вашия автомобил от „В до О“, т.е. от Великден до Октомври. От октомври препоръчваме да смените със зимни гуми, които да останат на колата до Великден. Винаги обаче трябва да гледате метеорологичната ситуация. Великден настъпва през март или април всяка година. Все пак може да има от време на време снеговалежи и лед през тези месеци, особено на по-висока надморска височина. Ако се съмнявате, трябва да оставите зимните гуми на колата малко по-дълго, особено ако сте зависими от колата и не можете просто да я оставите въпреки екстремните метеорологични условия. В такъв случай е подходящо и използването на всесезонни гуми (виж нашия блог на тази тема), с които човек е подготвен за спонтанни промени във времето. Освен това спестявате от разходите за смяна на гуми, джанти или хотел на гуми.
 

Как температурата влияе върху вида на гумата?
При температури около нула градуса и по-ниски се образуват заледени пътища. При определени обстоятелства това може да се случи и при температури под четири градуса на вече силно охладени пътища. Ако не искате да се придържате към „правилото от В до О“, можете също да използвате температурата като ориентир. Ако температурата падне под седем градуса, трябва да сложите зимни гуми. Летните гуми, губят гъвкавостта си на пътя при температури под седем градуса. Предимствата на лятната гума при по-високи температури - като по-малък разход на гориво, по-малко износване и по-добро сцепление - следователно биха били загубени. Освен това, за разлика от зимните гуми, летните гуми позволяват по-кратък спирачен път и по-голяма безопасност на мокри пътища. Поради тази причина никога не трябва да използвате зимни гуми или летни гуми през цялата година.

 

Три добри причини да смените гумите навреме
Гумената смес на летните и зимните гуми се различава значително. Това има различни ефекти, които говорят за навременна смяна на гумите:

  • По-малък разход на гориво: Гумената смес на зимните гуми е по-мека от тази на летните гуми, за да се адаптира гъвкаво към пътищата дори при минусови температури. Това обаче е контрапродуктивно при високи температури. Тогава меките гуми имат много по-високо съпротивление при търкаляне. В резултат на това разходът на гориво може да бъде до 15 процента по-висок, отколкото когато шофирате с летни гуми.
  • По-добро сцепление: Благодарение на по-твърдата каучукова смес летните гуми имат по-добро сцепление при високи температури на сухи и мокри пътища. Поради високия дял на естествен каучук и пластификатори в зимните гуми, тяхното сцепление с пътя се намалява при високи температури и спирачният път е по-дълъг.
  • По-малко износване: Смяната на гуми също играе роля по отношение на устойчивостта. Ако карате със зимни гуми през лятото, профилът се износва бързо. Причината за това е меката каучукова смес. Пробегът на летните гуми през топлия сезон пък е значително по-голям.

Сменихте твърде рано летните гуми: Какво да правя?
Ако току що сте „преобули “ колата с летни гуми и след това последва застудяване, това в началото е преди всичко неприятно. За съжаление, няма евтино, бързо и лесно решение за това. Тогава най-добре е да оставите колата вкъщи.

Кога трябва да купите нови летни гуми?
Кога да закупите нов комплект летни гуми зависи преди всичко от дълбочината на грайфера на летните гуми и възрастта на гумите. Дълбочината на грайфера трябва да бъде най-малко 1,6 мм както за летните, така и за зимните гуми. Но дори и при достатъчна минимална дълбочина на протектора, гумите не трябва да се карат вечно. Специалистите от MOTOEXPERT препоръчват гумите да се сменят под 4 мм дълбочина на грайфера. Каучуковата смес остарява с годините, дори ако гумите се използват рядко или изобщо не се използват. Тъй като втвърдените гуми представляват значителен риск за безопасността, MOTOEXPERT препоръчва максимален полезен живот от осем години. Не неглижирайте тези препоръки, тъй като става въпрос за Вашата сигурност на пътя.
Във сервизната верига MOTOEXPERT, в 13 града в страната, можете да закупите и монтирате подходящи гуми за Вашия автомобил с пет години гаранция:

 
Нашите специалисти ще Ви посъветват и ще Ви предложат най-доброто решение. Освен това може да се информирате и закупите гуми от нашия онлайн магазин - www.motoexpert.bg.

Предлагаме голямо разнообразие от автомобилни гуми