Регулиране на фарове

Правилно функциониращото осветление на автомобила е предпоставка, за да може той да се движи по пътя. Фаровете гарантират, че пътя е добре осветен през нощта и че другите участници в движението могат да Ви видят. Въпреки това, ако светлините са настроени неправилно, те могат да заслепят другите водачи и също така силно да ограничат вашия собствен поглед. Това може да се случи, защото колата е много натоварена или настройката на фаровете е неправилна. Между другото: фаровете за мъгла също се нуждаят от настройка от време на време.

Защо фаровете на автомобила трябва да се проверяват и регулират от специалист поне веднъж годишно?


  • Шофирането на тъмно е предизвикателство: видимостта е лоша, насрещното движение е ослепително - рискът от инцидент с увеличен.
  • Повече от половината шофьори шофират с дефектно или неизправно осветление.
  • Късите светлини не трябва да заслепяват насрещното движение или други участници в движението.
  • За самия шофьор прекалено късият обхват на фаровете е опасен, тъй като евентуални препятствия и хода на пътя не се разпознават своевременно.
Експертите на MOTOEXPERT съветват: Проверявайте и регулирайте фаровете редовно чрез специалист, особено преди по-тъмния годишен период.
Обхватът на фаровете за къси светлини трябва да бъде около 50 до 75 метра.
Светлинният обхват в дясно е по-висок поради издигащия се конус на светлината, за да се виждат знаци, колоездачи и дясната страна на пътя.
Ако превозното средство няма автоматично регулиране на обхвата на фаровете, тогава те трябва да се регулират ръчно, чрез копчето за настройка в зависимост от товара, така че насрещното движение да не бъде заслепено. Не забравяйте да върнете настройката в позиция 0 след разтоварване на автомобила.
 

Как да проверите светлините на автомобила?


Уверете се, че осветителната система на вашия автомобил е изправна, не е замърсена и работи перфектно, защото вероятността за инцидент през нощта е много по-висока, отколкото през деня.
Всеки шофьор може да провери колата си за евентуални повреди в осветителната система без много специални познания. Спрете автомобила с предната част на няколко метра от стена. Така ще можете лесно да проверите функцията на габаритите, късите светлини и дългите светлини. Включете аварийните светлини и обиколете автомобила.
Така лесно можете да забележите дефекти по мигачите. Стоповете може да проверите като доближите задницата на автомобила до светла стена. След това натиснете спирачките. От всяка страна на колата и в средата (обикновено малко по-високо) трябва да има червена светлина на стената - лесно можете да видите това през огледалото за обратно виждане на автомобила. Ако включите на задна скорост, две бели светли точки трябва да се появят на стената, в зависимост от оборудването. Задните светлини може да проверите като включите габаритите. Когато задната светлина за мъгла е включена, трябва да видите едно или две яркочервени петна (в зависимост от оборудването).
 

Правилната настройка на светлините е задължителна!


Правилната настройка на светлините е задължителна! Тя се проверява при извършването на годишен технически преглед на автомобила. Регулирането на фаровете е работа на специализираните сервизи. По правило те разполагат със сертифициран уред за регулиране на фаровете. С него се задава обхвата на късите светлини и фаровете за мъгла. Точката на прекъсване на късите светлини трябва да докосва земята на около 50 до 75 метра пред превозното средство. Ако когато шофирате през нощта и пътят пред Вас е лошо осветен или водачите от насрещното движение многократно ви сигнализират чрез мигане на фаровете, трябва да проверите собствените си настройки на фаровете в сервиз.
Фаровете трябва да бъдат правилно регулирани, така че да не заслепяват насрещното движение. По-новите модели автомобили, оборудвани с ксенонови или LED светлини трудно могат да бъдат регулирани без подходящи инструменти. Правилната настройка на интелигентните високо технологични осветителни системи, които могат да управляват или скриват отделни области на светлинния конус, е още по-сложно. Това изисква оборудване, базирано на камера, и регулирането може да отнеме няколко часа.
В тези случаи усилията, квалификацията на сервизните техници и техническото обезпечение, необходими за настройка на светлините са по-големи и следователно цената на услугата е по-скъпа от тази на халогенните фарове. След като дефектен фар е ремонтиран или заменен, задължително се извършва регулиране на фаровете.
 

Колко струва услугата „регулиране на фарове“?


Сервизите на MOTOEXPERT са оборудвани с необходимата апаратура за проверка на фаровете. В случаите, където не се изисква специално оборудване, сервизният техник, извършващ годишен технически преглед, регулира фаровете веднага, без допълнително заплащане. Цената на услугата „Регулиране на фарове“ при нас започва от 10 лв. в зависимост от марката и модел
а на автомобила. Често в началото на тъмния период от годината провеждаме акции, при които предлагаме така наречения „Безплатен светлинен тест“, при който светлините се проверяват и регулират безплатно.

Изберете наш обект

Враца (1)
Плевен (1)
София (6)
Благоевград (1)
Пловдив (1)
Ст. Загора (2)
Хасково (3)
Кърджали (1)
Сливен (1)
Бургас (2)
Варна (2)
Силистра (1)
Русе (1)

Предлагаме голямо разнообразие от автомобилни гуми