Смяна на масло и филтри

Какво трябва да знаете за смяната на маслото?


Редовната смяна на маслото предпазва двигателя от износване. Колко често трябва да сменяте моторното масло и кое е правилното? Ето някои интересни факти за моторното масло, често задавани въпроси и техните отговори:
• С редовна смяна на маслото можетеда избегнете скъпи последващи ремонти; 
• Точните изисквания към маслото и филтрите могат да бъдат намерени в инструкциите за експлоатация на автомобила;
Производителите на автомобили определят различни интервали за смяна на маслото;

Защо двигателят се нуждае от масло?


Двигателното масло изпълнява няколко важни задачи:
  •  Предпазва двигателя от износване, като го почиства от сажди и нагар;
  •  Смазва движещите се части;
  •  Охлажда горещите части и ги предпазва от корозия. 

Тъй като маслото се износва, докато автомобилът работи, трябва да се сменя редовно, както препоръчва производителя. Ако това се пренебрегне и само се долива прясно масло, смазването се влошава и съществува риск от скъпо струващи последващи ремонти.

От какво масло се нуждае моят двигател?

Информация за това може да се намери в инструкциите за експлоатация или в сервизната книжка на автомобила. Производителите на превозни средства дават точни предписания и спецификации за качеството на необходимото масло и филтри.

Когато става въпрос за моторно масло, има голямо разнообразие от марки и продукти, от които да избирате. SAE (Общество на автомобилните инженери) класифицира моторните масла по техните свойства, като най-важното от тях е вискозитета. Надписът „SAE 5W-30“ върху кутията може да се прочете така: Числото 5 пред W (зима) показва, че маслото смазва добре дори при минус 25 до минус 30 градуса по Целзий. Числото 30 означава, че има висока смазочност дори при 100 градуса плюс.
Важно е посочените изисквания или спецификации, дадени от производителя, да бъдат изпълнени.

Колко често е необходима смяна на маслото?

Отговорът на това може да се намери и в инструкциите за експлоатация на автомобила. Някои производители имат фиксирани интервали за поддръжка, например на всеки 30 000 километра или една година, което от двете събития настъпи първо. Ако колата се използва главно в градски условия, двигателят често не достига оптималната работна температура, затова маслото остарява по-бързо. В този случай се препоръчва по-честа смяна на маслото и филтрите.


Не се препоръчва: Да изчакате, предупредителната лампа светне, преди да смените маслото.

 

Има ли нужда двигателят от нов маслен филтър?

Металнитеотломки, прах и остатъци от горенето се събират в масления филтър. Той може да се запуши след дълъг период на употреба. Тогава вредните частици могат да причинят щети.

Затова винаги е препоръчително филтърът да бъде сменен заедно с маслото.

Как се сменя маслото?

Смяната на масло в гаража у дома или пред блока отнема време. Освен ново масло, маслен филтър и специфични уплътнения, имате нужда от подемник или рампа или смукателно устройство, събирателна вана и законна  възможност за изхвърляне на отработеното масло и масления филтър, инструменти и малко умение.

Всеки, който е избрал автосервиз MOTOEXPERT не си цапа ръцете и не трябва да се притеснява за екологичното изхвърляне на отработеното масло. Ние разполагаме с високо ниво на оборудване и всичко необходимо за изпълнение на нужните операции в 13 града в страната. Обслужването от нашите професионалисти отнема около половин час. В края той нулира интервала за смяна на маслото на Вашия автомобил.

Съвет: Най-правилната смяна на маслото е, когато колата пристигне в сервиза с топъл двигател. Тогава маслото е по-меко и се оттича по-бързо и напълно. При измерване на нивото на маслото, двигателят също трябва да е на работна температура, но трябва да се изключи за няколко минути и да стои на равна повърхност.

А цената?
Цената на услугата „Смяна на масло и маслен филтър“ при нас започва от 20 лв. в зависимост от марката и модела на автомобила. При някои по-нови автомобили пробката за източване на маслото от двигателя е трудно достъпна и може да се отвори само със специализиран инструмент и отнема повече време. В този случай цената за извършване на услугата е по-висока.

Работим с качествени продукти на производителите Castrol, Total, Bardahl, Shell и др. Снабдяването на мрежата MOTOEXPERT става чрез централно закупуване, което гарантира много добра цена на придобиване. По този начин ние успяваме да предложим изгодни и конкурентни цени на нашите клиенти. Често през годината, съвместно с нашите доставчици, провеждаме акции, където успяваме да предложим още по-атрактивни цени. Ако искате да използвате предварително закупен от Вас продукт, е възможно ние да не можем да гарантираме за извършения ремонт.

Изберете наш обект

Враца (1)
Плевен (1)
София (6)
Благоевград (1)
Пловдив (1)
Ст. Загора (2)
Хасково (3)
Кърджали (1)
Сливен (1)
Бургас (2)
Варна (2)
Силистра (1)
Русе (1)

Предлагаме голямо разнообразие от автомобилни гуми