На колко КМ се сменя маслото?

В началото доминира добрата воля. Когато става въпрос за нови превозни средства, водачите обикновено спазват стриктно предписаните интервали за смяна на маслото. Това често намалява с възрастта на автомобила. Смяната на маслото гарантира, че движещите се части в двигателя остават смазани възможно най-добре, което увеличава експлоатационния живот на двигателя. Колко често трябва да се сменя маслото зависи до голяма степен от индивидуалния стил на шофиране.

Защо смяната на маслото е важна?

  ⚠ Екстремните напрежения в двигателя гарантират, че маслото е изложено на значително износване и процес на стареене. За това допринасят  отлаганията от различните метални  компоненти, неизгорялото гориво и  остатъците от горивните камери. С  течение на времето не само смазващата  способност намалява, но има и разход на масло в резултат на загуби в различни уплътнения и изгоряло масло в цилиндрите. Следователно трябва да се сменя редовно.

Колко често трябва да се сменя маслото?

 Що се отнася до определянето на сроковете за смяна на маслото, има основно две версии. При класическия метод фиксираният ритъм се определя от производителя. Базира се на изминати километри и по желание на периоди от време, ако пробегът е много малък.  MOTOEXPERT препоръчва: „Интервалите варират от 15 000 км до 40 000 км. Точните цифри са в упътването на автомобила. ✅ Ако шофирате средно много, т.е. 10 000 до 15 000 км на година, трябва да сменяте маслото на всеки 1 до 1,5 години.

Ако карате малко, не трябва да чакате до достигането на този брой километри, а да смените маслото по-рано. Защото многото каране на къси разстояния означава повече стрес за двигателя. Многобройните студени стартирания, заедно с факта, че двигателят не е добре загрят, гарантират, че евентуално неизгоряло гориво ще попадне в двигателното масло и по този начин неговата смазваща способност е намалена. Кратките пътувания и студените фази също са неблагоприятни за дизеловите двигатели. Там, при подходяща работа, повече частици сажди могат да попаднат в маслото и да причинят сгъстяване, което се отразява на вискозитета. ✅ Повечето производители препоръчват промяна след 12 до 18 месеца.

В много съвременни автомобили смяната на маслото се определя в зависимост от потреблението. Различни сензори в областта на двигателя предоставят информация за използването на автомобила, от която се изчисляват съответните данни. Обикновено можете да намерите тази информация на дисплея на вашия автомобил. По принцип интервалите за смяна на маслото са по-кратки, когато автомобилът се използва повече. Ако колата работи повече при пълно натоварване, двигателят работи при  по-високи температури за по-дълъг период от време и маслото се износва по-бързо. Между другото, това е крайност в моторните спортове, където понякога маслото се сменя след всяко състезание.

Кое ви показва, че трябва да смените маслото

  Маслото е много важна и чувствителна част от цялата система на двигателя. Ето защо е необходим далновиден контрол. Когато лампата на маслото светне, често може да е твърде късно. Трябва редовно да проверявате нивото на маслото с щеката, която обикновено е снабдена с маркировка за минимум и максимум. В случай на необичайни промени не трябва да чакате, а да потърсите причината възможно най-бързо. Твърде високото ниво на маслото също може да е знак, че в маслото навлиза неизгоряло гориво и е необходима спешна смяна на маслото. Това може да се разпознае по променената миризма на маслото, която след това има ясна нотка на изгоряло. Тук съществува риск смазващата способност да намалее. Освен това вентилационните отвори в корпуса на двигателя могат да се запушат. Това може да доведе до попадане на масло във всмукателния тракт и да причини значителни проблеми с горенето. Можете също така да разпознаете използваното масло по метален блясък и променени цветове. 

Когато последната смяна на маслото вече не може да бъде проследена

❓ Хората обичат да пестят пари, включително и при смяната на маслото. Всеки, който купува автомобил втора употреба или ретро автомобил, често знае малко за историята, а също и за последната смяна на маслото. Експертите разпознават използваното масло по миризмата или променения цвят. Но като лаик не трябва да рискувате и да смените маслото като предпазна мярка. Логично е да смените и масления филтър, който не е твърде скъп.


 

Смяна на моторно масло във веригата MOTOEXPERT

  Веригата автосервизи MOTOEXPERT предлага професионална смяна на моторно масло. Нашите специалисти ще Ви препоръчат най-добрият и подходящ вариант. Подробна информация за моторните масла може да получите тук

➤ Възползвайте се от компетентността и доброто отношение в сервизите MOTOEXPERT в 13 града в страната. Тук ще намерите най-близкия до Вас сервиз. 

Ние ще се погрижим с удоволствие за Вашия автомобил.

Предлагаме голямо разнообразие от автомобилни гуми