Автоклиматици - зареждане и ремонт

✓ Верига Aвтосервизи MOTOEXPERT предлага услуги за диагностика, профилактика, обслужване, зареждане и ремонт на автоклиматици във всички свои обекти. Те се намират в 13 български града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Сливен, Хасково, Благоевград, Враца, Кърджали, Силистра

✓ Какво е важно да знаете за автоклиматиците

Автоклиматиците се използват за охлаждане или отопление, при което се намалява и влажността на въздуха в затворена среда с цел постигане на топлинен комфорт. Предлагат се два вида – климатик и климатроник. Основната  разликата е в управлението на вентилатора и управлението на “топло или студено”. При климатика това управление е ръчно, докато при климатроника това управление е автоматично. С климатроника се задава желана температура и системата автоматично я поддържа. Електрониката на вашия климатроник, следи непрекъснато разликата между външната и вътрешната (в салона) температура. В зависимост от показанията на датчиците, тя изстудява или затопля постъпващия въздух в салона, като паралелно с това определя автоматично силата на вентилатора, който вкарва този въздух.

Автомобилната климатична система се нуждае от редовно обслужване, за да се гарантира ефективната й работа. Това е факт, който често се пропуска и много системи се проверяват само при възникване на неизправност.
В идеалния случай автоклиматикът трябва да се обслужва всяка година. Както и при другите автомобилни системи, редовните проверки позволяват откриването и диагностицирането на нередности, преди те  да предизвикат сериозни проблеми.

✓ Кои са основните части на автомобилния климатик

Всяка автомобилна климатична система е съставена от пет елемента, а именно:

  • Компресор – той движи хладилния агент, който в случая е фреон.
  • Кондензатор – който охлажда компресирания фреон. Той се намира пред водния радиатор.
  • Филтър - осушител/дехидратор – който премахва влагата от фреона и филтрира твърдите прахови частици.
  • Клапан – редуктор – който понижава налягането и регулира дебита на течния фреон, според температурата на изпарителя.
  • Изпарител – чрез него течният фреон се превръща в газ.

✓ Какви са процедурите за обслужване, зареждане и ремонт

Автоклиматикът е една от основните системи във вашият автомобил, която допринася за комфорт на пътуването и определя качеството на въздуха, който дишате в купето. Профилактиката му е важна, както и грижата за всяка една друга част от вашият автомобил. Различните услуги, които се предлагат за автоклиматиците са:

  • Диагностика и ремонт на климатична система;
  • Зареждане с фреон;
  • Обслужване и подмяна на филтри;
  • Почистване и дезинфекция на външния и вътрешния радиатор и тръбите на климатичната система.


Самата процедура по проверка и обслужване на автоклиматика протича по следния начин:
- Изтегля се фреона от системата и се претегля на електронната везна в машината;
- Машината рециклира фреона като го отделя от отработеното масло и влага;
- Следва вакумиране на системата, като по този начин индиректно се проверява херметичността в нея и се изкарват остатъчни газове и въздух;
- Връща се обратно рециклирания фреон и се добавя количеството фреон, което липсва, така че системата да е заредена с толкова количество, колкото производителят препоръчва.
- Когато липсва фреон, това означава, че има изпускане на системата. За целта в системата Ви ще бъде добавен оцветител. Така, след седмица работа на Климатика, оцветителя ще се разнесе из системата и ще оцвети мястото на пропускане;

✓ Как да разберете дали Вашия автоклиматик има нужда от обслужване, профилактика или зареждане

При използването на автоклиматика в резултат на конденз се натрупва мръсотия - прах, листа, полени, която води до лоша миризма и разпространение на бактерии в купето. Всяка една промяна от системата на климатика дава сигнал за необходимост от обслужване – лоша миризма в купето, промяна цвета на маслото, недостатъчно охлаждане и невъзможност да се достигне желаната температура, нетипичен шум при работа, наподобяващ съскане, почва на балончета на стъклото на дехидратора и ред други малки индикатори.

✓ Колко често е нужно да се прави зареждане и профилактика на вашата климатична система

Практиката показва, че поне един път в годината е необходимо да се направи проверка и обслужване на автоклиматика. Ако карате автомобила си по – активно, е добре това да се прави по-често. Обикновено това включва допълване с фреон, подмяна на консумативи, дезинфекция, която включва почистване на системата от натрупаните мръсотии и прах, които могат да бъдат опасни за здравето и да доведат до алергии.

Преди извършване на процедурата задължително сменете филтъра на Купето!

✓ Защо да изберете автосервизи Motoexpert

Във вeрига Автосервизи Motoexpert ние използваме последно поколение автоматични климатични машини, които се закачат към накрайниците на климатичната система на вашия автомобил.

В Автосервизи Motoexpert България може да разчитате на:
✓ Професионализъм ✓ Качество ✓ Коректност ✓ Опит

Къде се намират нашите сервизи
Нашата верига от автосервизи предлага услуги за автоклиматици във всички свои обекти. Посетете някой от нашите филиали и получете най-доброто решение за вашия автомобил сега!  

Изберете наш обект

Враца (1)
Плевен (1)
София (6)
Благоевград (1)
Пловдив (1)
Ст. Загора (2)
Хасково (3)
Кърджали (1)
Сливен (1)
Бургас (2)
Варна (2)
Силистра (1)
Русе (1)

Предлагаме голямо разнообразие от автомобилни гуми